Wat is het verschil tussen LIFO, FIFO en FEFO?

LIFO, FIFO en FEFO zijn verschillende voorraadbeheermethoden die worden gebruikt in de logistiek en het magazijnbeheer. De systemen van DistriMedia zijn voorbereid op al deze methodes.

LIFO staat voor ‘Last In, First Out’ en betekent dat de meest recente (of laatst ontvangen) producten als eerste worden verkocht of uitgeleverd. Dit betekent dat de oudere producten achterblijven in het magazijn en mogelijk aan kwaliteitsvermindering onderhevig zijn.

FIFO staat voor ‘First In, First Out’ en betekent dat de eerst ontvangen producten als eerste worden verkocht of uitgeleverd. Hierdoor blijven de nieuwere producten in het magazijn en is de kans op kwaliteitsverlies van oudere producten kleiner.

FEFO staat voor ‘First Expired, First Out’ en is een methode die vooral wordt gebruikt voor bederfelijke goederen. Bij deze methode worden de producten met de kortste houdbaarheidsdatum als eerste verkocht of uitgeleverd, om bederf te voorkomen. Daarnaast kan er ook een ‘Last Delivery Date’ ingesteld worden zodat goederen van dewelke de houdbaarheid bijvoorbeeld binnen een maand vervalt niet meer verzonden worden.

Het belangrijkste verschil tussen de 3 methoden is dus de volgorde waarin producten worden verkocht of uitgeleverd. LIFO verkoopt of levert als eerste de meest recente producten uit, FIFO juist de oudste producten en FEFO richt zich op de houdbaarheid van de producten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Direct een offerte
close slider

Offerte