Veelgestelde vragen

Next day delivery, ofwel levering op de volgende dag, lijkt voor veel consumenten een belangrijk aspect van online winkelen geworden. In de huidige markt, waarin consumenten gewend zijn aan snelle en efficiënte dienstverlening, kan het aanbieden van next day delivery een belangrijk concurrentievoordeel zijn voor webshops.

Het belang van next day delivery hangt echter ook af van de branche waarin een webshop actief is en het soort producten dat wordt verkocht. Voor sommige producten, zoals medicijnen of dagelijkse boodschappen, kan next day delivery van groot belang zijn.

Voor andere producten, zoals luxe artikelen of grote apparaten, is de levertijd minder belangrijk, zolang de klant maar goed geïnformeerd is over het verwachte leveringstijdstip.

Daarnaast houd je best rekening met de kosten en logistieke complexiteit van het aanbieden van next day delivery. Het is vaak duurder om een snelle levering aan te bieden, en het kan logistiek uitdagender zijn om de goederen op tijd te leveren.

Besluit : next day delivery kan een belangrijk concurrentievoordeel zijn voor webshops in een breed scala aan branches, maar het is niet altijd noodzakelijk. Het is belangrijk om te overwegen wat voor jouw webshop en klanten het meest geschikt is en daarop te focussen. Dit bepaalt ook mee de keuze van je logistieke partner.

Over het algemeen zijn er twee soorten kosten die in overweging moeten worden genomen bij het uitbesteden van webshop logistiek: vaste kosten en variabele kosten.

Vaste kosten omvatten onder meer het huren van een magazijn, het inhuren van personeel en het aanschaffen van software.

  • Door het uitbesteden zal u deze voor een stuk kunnen variabiliseren.
  • De huur van een magazijn wordt vervangen door een opslagkost per locatie. Zo heeft u geen zorgen meer als de ruimte te groot of te klein is.
  • Voor software betaalt u een fee per maand of kan u terugvallen op een variabel aantal licenties dat u ter beschikking krijgt.

Variabele kosten zijn onder meer transport- en verzendkosten, verpakkingsmateriaal en handlingkosten.

De kosten voor het uitbesteden van webshoplogistiek kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke criteria vindt u hieronder.

De grootte en complexiteit van uw producten
Voor de afmetingen kan u als vuistregel eens nagaan of uw product in een schoendoos past. Deze is niet alleen belangrijk bij het versturen maar ook bij uw opslagkost (volume !) Is uw product breekbaar (glas!) of schadegevoeling ? Zo ja, dan zal u specifieke aandacht moeten besteden aan de juiste verpakking en valbestendigheid. Complexiteit kan een rol spelen als u bijvoorbeeld retouren opnieuw wil verkopen na controle.

Het aantal referenties dat u op voorraad houdt
Een hoger aantal referenties leidt vaak tot een hogere voorraadkost. Een hoger aantal per referentie leidt niet noodzakelijk tot een hogere voorraadkost. Alleen tot een beslag op de liquiditeit.

Het aantal bestellingen dat u ontvangt

Naast de directe kosten, is het ook van belang om te evalueren hoe belangrijk u bent bij uw logistieke partner. Staat u achteraan in de rij bij een grote speler of kan u iets bekomen van u fullfilment bedrijf bij speciale acties of wensen?

  • Past u partner logistieke technieken toe om pieken op te vangen ? Bijvoorbeeld : multipicking, batchpicking, …
  • De snelheid van de levering die u wilt bieden:
  • Zo kan u onderhandelen over de prijs wanneer u geen 24u levering nodig heeft. Niet alleen kunnen hierdoor duurzamere transporten ingezet worden maar het laat uw logistieke partner ook toe om het werk te spreiden en zo beter om te gaan met piekbelasting.
  • De service die u nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Tot wanneer kan u online ingrijpen in de bestelling ?
  • Kan u zelf uw transporteur kiezen ?
  • Welke documenten moeten automatisch mee met de bestelling.
  • Worden retouren automatisch gekoppeld aan de originele bestelling en kan u online deze opnieuw versturen ?

Veel logistieke bedrijven bieden aangepaste prijzen op basis van uw specifieke behoeften, dus het is het beste om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven om een idee te krijgen van de kosten. Over het algemeen variëren de kosten voor het uitbesteden van webshop logistiek ergens tussen de 10% – 20% van uw omzet, afhankelijk van de genoemde factoren.

Er zijn verschillende redenen waarom een (e-commerce)bedrijf beslist om hun logistiek uit te besteden:

Focus op de kernactiviteit
Door uw fulfilment uit te besteden, kan u zich concentreren op de kernactiviteiten, in plaats van logistieke uitdagingen.

Capaciteitsbeperkingen
Wanneer uw eigen magazijn of opslagruimte te klein wordt door de groei van het aantal bestellingen of een toename van het aantal referenties, dan is het uitbesteden van fulfilment een oplossing. Een bezetting van 80 – 90% van uw magazijn is vaak een signaal om uit te breiden.

Kosten
Het uitbesteden van uw fulfilment aan een gespecialiseerde dienstverlener is vaak goedkoper dan het zelf te doen. Controleer ook goed de ‘verborgen’ kosten wanneer u begint te vergelijken. Bijvoorbeeld de kosten gepaard aan wettelijke verplichtingen, administratie (van inkoopfacturen) en verloren tijd aan (transport)klachten.

Toegang tot geavanceerde technologie
Fulfilmentbedrijven beschikken vaak over geavanceerde technologieën, zoals automatisering en data-analyse. Automatisering maakt fulfilment handelingen kostenefficiënt, maar kan ook belemmerend werken. Wanneer u specifieke eisen heeft zoals bijvoorbeeld producten met ‘afwijkende’ afmetingen, dan contacteert u misschien beter eerst logistieke ondernemingen die daarvoor de nodige expertise hebben.

Flexibiliteit en schaalbaarheid
Wat als je activiteiten verdubbelen? In zulke gevallen kan een degelijke logistiek partij die zonder problemen aanpakken en wellicht kan je dan ook nog genieten van een ‘volumekorting’.
In het algemeen is het uitbesteden van fulfilment aan een specialistische dienstverlener het meest interessant wanneer een bedrijf zich wil richten op groei en verkoop en niet wil worden beperkt door logistieke uitdagingen of vast omliggende kosten.

Door uw logistiek uit te besteden, kunt u zich concentreren op uw kernactiviteiten en groei van uw e-commercebedrijf.

  • Een professioneel e-fulfilment bedrijf heeft de infrastructuur, middelen en ervaring om efficiënt en snel orders te verwerken.
  • Uitbesteding van logistiek kan leiden tot kostenbesparingen omdat u niet hoeft te investeren in opslag, verzending en personeel.
  • Uitbesteding kan ook leiden tot een betere klanttevredenheid doordat de verzending snel en efficiënt verloopt.
  • Een e-fulfilment bedrijf kan ook waardevolle data verzamelen en analyseren om uw verkoop te optimaliseren.
  • Uitbesteding van logistiek kan ook toegang geven tot wereldwijde verzending en verkoopmogelijkheden.
  • Door logistiek uit te besteden aan een professioneel bedrijf, bent u verzekerd van een hoge servicegraad en een betrouwbare levering.
  • Een e-fulfilment bedrijf kan ook zorgen voor retourenbeheer en klantenservice, waardoor u zich niet hoeft te bekommeren om deze aspecten van uw business.
  • Uitbesteding van logistiek kan uw bedrijf flexibiliteit bieden om te groeien en te schalen wanneer uw business groeit.
  • Een e-fulfilment bedrijf kan ook zorgen voor een beter risicobeheer en een efficiëntere planning voor uw verzendingen.

DistriMedia is de perfecte partner voor uw e-commerce logistieke uitdagingen. Als een gespecialiseerd e-fulfilment bedrijf met sites in Tielt en Temse en deel van de Uitgeverij Lannoo Groep, bieden wij u de infrastructuur, middelen en ervaring om efficiënt en snel uw orders te verwerken. Door uw logistiek aan ons uit te besteden, kunt u zich concentreren op uw kernactiviteiten en groei van uw e-commercebedrijf.

  • Wij garanderen een professionele service met een hoge servicegraad en betrouwbare levering.
  • Onze expertise in retourenbeheer en klantenservice zal uw zorgen wegnemen.
  • Met onze data analyse kunnen wij u helpen uw verkoop te optimaliseren.
  • Wij bieden u ook toegang tot wereldwijde verzending en verkoopmogelijkheden.

Kortom, DistriMedia biedt u de flexibiliteit om te groeien en te schalen wanneer uw business groeit, dus neem gerust contact op via deze website voor meer informatie over onze diensten.

Fulfilment en shipping zijn twee termen die vaak gebruikt worden in de context van e-commerce en logistiek.

Fulfilment verwijst naar het proces van het afhandelen van bestellingen. Vanaf het moment dat de bestelling wordt ontvangen tot aan de levering aan de klant.
Shipping daarentegen verwijst naar het daadwerkelijke verzenden van de bestellingen naar de klant. Vaak is dit voorafgegaan door het picken en verpakken.

Fulfilment omvat verschillende taken, zoals ontvangen van bestellingen, verzamelen van de juiste producten uit het magazijn, verpakken van de producten en labelen van de verpakkingen met het adres van de klant. Fulfilment kan ook het beheren van retouren, het bijhouden van de voorraad en het communiceren met de klant over de status van de bestelling omvatten.

Shipping omvat de fysieke handeling van het versturen van de verpakte bestellingen naar de klant, meestal via een transporteur zoals een postbedrijf of koeriersdienst. Ook labelen van de verpakking, opzetten van een verzendlabel en organiseren van de ophaling is inbegrepen

LIFO, FIFO en FEFO zijn verschillende voorraadbeheermethoden die worden gebruikt in de logistiek en het magazijnbeheer. De systemen van DistriMedia zijn voorbereid op al deze methodes.

LIFO staat voor ‘Last In, First Out’ en betekent dat de meest recente (of laatst ontvangen) producten als eerste worden verkocht of uitgeleverd. Dit betekent dat de oudere producten achterblijven in het magazijn en mogelijk aan kwaliteitsvermindering onderhevig zijn.

FIFO staat voor ‘First In, First Out’ en betekent dat de eerst ontvangen producten als eerste worden verkocht of uitgeleverd. Hierdoor blijven de nieuwere producten in het magazijn en is de kans op kwaliteitsverlies van oudere producten kleiner.

FEFO staat voor ‘First Expired, First Out’ en is een methode die vooral wordt gebruikt voor bederfelijke goederen. Bij deze methode worden de producten met de kortste houdbaarheidsdatum als eerste verkocht of uitgeleverd, om bederf te voorkomen. Daarnaast kan er ook een ‘Last Delivery Date’ ingesteld worden zodat goederen van dewelke de houdbaarheid bijvoorbeeld binnen een maand vervalt niet meer verzonden worden.

Het belangrijkste verschil tussen de 3 methoden is dus de volgorde waarin producten worden verkocht of uitgeleverd. LIFO verkoopt of levert als eerste de meest recente producten uit, FIFO juist de oudste producten en FEFO richt zich op de houdbaarheid van de producten.

Internationale zendingen kennen veel specifieke vereisten. Enkele belangrijke vindt u hieronder.

Douaneformaliteiten:
Bij het versturen van goederen naar het buitenland moet u douaneformaliteiten vervullen. Dit kan inhouden dat er douanedocumenten en -verklaringen in te vullen zijn en dat er invoerbelastingen en douanerechten moeten worden betaald.

TIP : Bespreek met uw logistieke dienstverlener de mogelijkheden van een “Bonded warehouse” en ga na hoeveel informatie u elektronisch kan uitwisselen.

HS-codes
Het is belangrijk om de juiste Harmonized System (HS) codes te gebruiken bij het verzenden naar het buitenland. Deze HS-codes volgen een wereldwijde standaard voor het classificeren van goederen. Het gebruik van de juiste HS-code is belangrijk en bepaalt welke regelgeving en importtarieven van toepassing zijn op de zending.

Verpakking en labeling
Internationale zendingen moeten worden verpakt en geëtiketteerd volgens de internationale normen. Dit omvat de juiste verzenddocumenten, etiketten en markeringen op de verpakking om ervoor te zorgen dat de zending correct wordt verwerkt en afgeleverd.

Verzekering:
Bij internationale zendingen is het aan te raden om een verzekering af te sluiten om de goederen te beschermen tegen verlies of schade tijdens het transport.

Land-specifieke vereisten:
Elk land heeft zijn eigen vereisten voor de invoer van goederen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze vereisten

Direct een offerte
close slider

Offerte